Zakłady Mięsne w Kole


Zakłady Mięsne w Kole to jedna z kluczowych instytucji przemysłowych w regionie, specjalizująca się w produkcji różnorodnych wyrobów mięsnych. Ich siedziba mieści się w Kole przyul. Toruńskiej 262.

Zakłady te od lat cieszą się renomą wśród lokalnych mieszkańców oraz klientów z innych regionów, oferując produkty charakteryzujące się wysoką jakością i świeżością.

Historia

29 maja 1971 roku Komisja Planowania przy Radzie Ministrów PRL zadecydowała o lokalizacji nowych zakładów mięsnych w Kole. Budowa tego obiektu rozpoczęła się w lipcu 1972 roku, a zakończyła 31 grudnia 1973 roku. Dokumentacja techniczna została nabyta od niemieckiej firmy Berlin-Konsult, zaś głównym wykonawcą prac budowlanych było Poznańskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego nr 1. Rozruch produkcyjny zakładu miał miejsce 2 stycznia 1974 roku.

Warto zauważyć, że w Kole dotychczas nie istniały większe tradycje masarskie. Dlatego budowa zakładu miała znaczący wpływ na rozwój szkolnictwa zawodowego później w mieście. Utworzono bowiem specjalne klasy o profilu masarskim. Dodatkowo w Krotoszynie stworzono Pomaturalne Studium Zawodowe, które było dedykowane dla absolwentów szkół średnich z Koła. Dzięki tym działaniom przeszkolono do pracy w zakładach 200 pierwszych osób. Warto zaznaczyć, że technicznych specjalistów oraz pracowników produkcyjnych szkolono także poza granicami Polski.

Oferty pracy w Kole przyciągnęły nie tylko mieszkańców okolic, ale także specjalistów z takich miast jak Poznań, Łódź, Kalisz, Krotoszyn czy Bydgoszcz. Średnia wieku wówczas zatrudnionych pracowników wynosiła 22 lata. Połowa z nich dojeżdżała do pracy z pobliskich wsi, co skłoniło władze do podjęcia decyzji o budowie pracowniczego osiedla mieszkaniowego (fragment Osiedla Warszawskiego). Pierwsze dwa bloki zostały zrealizowane jeszcze przed rokiem 1973.

W latach 1973–1975 dołożono kolejnych siedem budynków. Całkowita liczba mieszkań wzrosła więc do 400. Poza tym zakłady zapewniły wsparcie finansowe na budowę przedszkola osiedlowego, kotłowni oraz oczyszczalni ścieków, a także wspierały miejscowe szkoły. W 1978 roku na terenie zakładów pracowało 1800 osób, co stanowiło co dziesiątego mieszkańca Koła.

W 1994 roku kolskie zakłady przekształcono w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa – Zakłady Mięsne w Kole SA. Dwa lata później minister przekształceń własnościowych sprzedał 55% akcji zakładów Spółce Akcyjnej Konsorcjum Inwestorów, której prezesem był dyrektor naczelny zakładów, Jerzy Marciniak. W grudniu 1996 roku głównym udziałowcem zakładów stało się przedsiębiorstwo Sokołów, które zatrudniało wtedy 1705 pracowników.

Stan obecny

Od 1 września 1999 roku Zakłady Mięsne w Kole są integralną częścią holdingu Sokołów S.A.. W ich bogatej ofercie można znaleźć około stu różnych produktów, w tym wędlin, wyrobów z podrobów, garmażerki, konserwy sterylizowane oraz pasteryzowane, a także produkty plasterkowane, porcjowane i konfekcjonowane.

Warto wspomnieć o kontrowersyjnym reportażu autorstwa Janusza Schwertnera, opublikowanym 6 lutego 2023 roku, który nosił tytuł „Droga na rzeź”. Skupiał się on na funkcjonowaniu ubojni przy Zakładach Mięsnych w Kole oraz doniesieniach o niewłaściwym traktowaniu zwierząt. Aktywiści z Fundacji Viva! zwrócili uwagę na przypadki znęcania się nad zwierzętami, które były przeznaczone na rzeź, co wywołało szeroką debatę na temat etyki funkcjonowania takich obiektów.

Przypisy

  1. Janusz Schwertner: Droga na rzeź. wiadomosci.onet.pl, 02.06.2023 r. [dostęp 02.06.2023 r.]
  2. Wizytówka gospodarcza Koła [online], Miasto Koło [dostęp 06.02.2023 r.]
  3. Znęcanie się nad zwierzętami w ubojni Sokołów S.A. Tak wygląda horror zwierząt hodowlanych [online], zielona.interia.pl [dostęp 06.02.2023 r.]
  4. Koło.pl. [dostęp 29.06.2014 r.]
  5. Tadeusz Kukawka, Zakłady mięsne, w: pr. zbior., Koło - rozwój miasta. 1948-1978, Miejski Dom Kultury Koło, Poznań-Koło, 1978, s.160-166
  6. a b c Mujta 2007, s. 403.
  7. a b Mujta 2007, s. 404.

Pozostałe obiekty w kategorii "Przedsiębiorstwa":

Koło (przedsiębiorstwo) | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole

Oceń: Zakłady Mięsne w Kole

Średnia ocena:4.6 Liczba ocen:23